Succé för Tillväxt Finspångs Stadslopp när Napoleon slog banrekordet

När de flesta andra motionslopp har svårt att nå upp till deltagarsiffrorna de haft innan pandemin, så gick Tillväxt Finspångs Stadslopp på onsdagskvällen mot strömmen. Mest bråttom hade Napoleon Solomon och Johanna Eriksson.

Speaker Jessica Falkman gratulerade Napoleon Solomon till banrekordet i Tillväxt Finspångs Stadslopp. Foto: Tony Oldenburg

Tillväxt Finspångs Stadslopp lockade mer än 1300 deltagare, varav 500 barn i XL Bygg Lilla Slottsrundan. Huvudloppet bjöd på 7,1 kilometer med omväxlande löpning, på cykelvägar, stigar och lite gräs i början och i slutet.

Motionsloppen i Sverige har haft svårt att nå upp till de deltagarantal de haft innan pandemin. Vad det beror på är svårt att spekulera om. Men i östgötska Finspång blev 2022 en riktig succé, med nästan lika många deltagare som bästa året innan pandemin.

Napoleon Solomon, Turebergs FK, var ute efter David Nilssons, Högby IF, vassa banrekord på 20.52 från 2019.

Napoleon Solomon i ohotad ledning i Tillväxt Finspångs Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

40 meter innan mål stod en stor portal, som Napoleon först trodde var mållinjen. Han stannade in något och publik och speaker Jessica Falkman skrek unisont att han skulle fortsätta. I mål blev det 20.51. Banrekord med en sekund.

– Haha, Ja, det var lite roligt. Tur att jag klarade det, sa den svenska rekordhållaren på halvmaraton i segerintervjun.

Napoleon gillade den omväxlande banan.

– Ja, verkligen. Att det var stiglöpning och en passage av tre små broar på slutet passade mig. Kul att ta bort David från banrekordet och visa vem som är bäst, sa “Nappe” med ett skratt.

Napoleon Solomons 20.51 innebar cirka 2.56 min/km i snittfart på den stundtals kuperade banan, där även blåsten var en faktor under delar av banan. “Nappe” var med den farten fullständigt överlägsen och var två minuter och 42 sekunder före tvåan Simon Karlsson, DigFab AB Tisdagsklubben Örebro. Trea slutade Viktor Skog, Kils OK, 23.42.

Johanna Eriksson vann en övertygande seger i Tillväxt Finspångs Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

I damklassen vann Johanna Eriksson, Motala AIF, med tiden 25.14.

– Skönt med en seger och ett bra lopp. Känns som jag är på väg tillbaka nu efter en lång skadeperiod, sa Johanna efter målgång.

Tvåa kom Sara Trané, Fredrikshovs FIF, med 26.24. Frida Michold, IK Akele, kom trea med 26.34.

Napoleon Solomon, längst till höger på bilden, sätter högsta fart från start. Foto: Tony Oldenburg

Resultat Tillväxt Finspångs Stadslopp 2022: 

Lämna en kommentar