Tillväxt Finspångs Stadslopp genomför en stor förändring i år. Loppet får en ny mer central bansträckning. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Henrik Göhl, från arrangörsföreningen Finspångs SOK, som berättar mer om årets nyhet.
Varför ändrar ni på bansträckningen just i år efter att ha haft samma bansträckning sedan starten 2016?
”Tanken på en helt ny Stadsloppsbana har funnits en tid. Det är faktiskt flera år sedan som jag började skissa och fundera. Vi ville göra en bana som går genom centrala Finspång med bättre möjlighet att skapa den feststämning utmed banan som jag tycker att ett Stadslopp ska ha. Vi har lyckats skapa en väldigt bra stämning vid start och mål samtidigt som vissa avsnitt på gamla banan upplevdes som lite tråkiga, tex genom industriområdet. Och det är först nu i år som det har blivit möjligt att genomföra förändringen i och med att hela ombyggnaden av torget och centrumgatan är klar. Och då passar det ju extra bra med den här nyheten för att visa upp vilket fantastiskt fint centrum vi faktiskt har fått!”.
”Ett annat syfte har varit att inkludera den kortare banan AktivRundan mer i helheten. Det är ju ett lopp som kom till några år efter starten och därmed fick anpassas efter de förutsättningar som redan fanns. Nu har vi planerat om dessa banor parallellt och kunnat se till att båda distanserna får lika stor del av upplevelsen och festen”.
Hur kommer den nya banan att gå?
”Arenan med partnerbyn blir som vanligt i Bruksparken. Det som kommer att se annorlunda ut är placeringen av start och mål. Starten kommer att gå i riktning mot slottsparken och följa samma väg som upploppet i 200 meter innan man rundar Vallonbygden och fortsätter upp mot centrum. Man gör först ett kortare varv genom centrum, ner på banvallen, mot Bildningen och sedan tillbaka mot Bruksparken”.
”Efter ca 2,5 km varvar man bara ett stenkast från målet med goda möjligheter för publiken att heja fram sina löpare. Därefter ska man ge sig i kast med Bergslagsvägen hela sträckan upp genom centrum ända till Kulturhuset där vätskestationen väntar. Och här kommer också banans tuffaste backe, nämligen gångbron upp till Nyhem. Utrymningsspurten, loppets speciella spurtpris kommer nu att vara på Nyhemsbron, med start i början och mål i slutet. Efter den utmaningen får man en fin löpning svagt utför runt Högklint och tillbaka in mot Bildningen via Bangårdsvägen innan det är dags för den klassiska avslutningen”.
”Den sista kilometern ville vi gärna behålla precis som den var. Det har på något sätt blivit ett signum för Finspångs Stadslopp med passagen av inte mindre än 4 små broar och långspurten genom slottsparken”.
Ä det fortfarande samma distans, 7 kilometer, som gäller?
”Ja det är faktiskt nästan exakt samma längd på banan som innan (7,1 km). Det var absolut inget krav när vi gjorde förändringen men det råkade helt enkelt bli så. Bra för alla som vill slå sina tider från tidigare år.”
Blir det lika många artister och musik utmed banan som vanligt?
”Det blir ännu mer! Att det ska hända mycket utmed banan är viktigt för upplevelsen. Det är feedback som vi fått från deltagarna. Och med den nya banan har vi alla förutsättningar att bjuda på en riktig fest!”.
Får barnens eget XL Bygg Lilla Slottsrundan också en ny bansträckning?
”Jo, det finns en liten förändring men Lilla Slottrundan är till större delen som den alltid har varit. Starten har fått en annan placering. Barnens startlinje är på exakt samma ställe som för de stora loppen men man springer åt andra hållet, dvs man startar i riktning mot polishuset. Längden är ungefär densamma som tidigare, ca 1,5 km”.
Och hur ser det ut med bansträckningen till AktivRundan?
”AktivRundan följer Stadsloppets bansträckning men genar på några ställen. Man slipper t.ex. backen upp till Nyhem utan tar istället banvallen mot Bildningen och sedan tillbaka mot slottsparken. Banan är något längre än tidigare år, ca 3,8 km, men får ta del av samma upplevelse och fest som den längre distansen. Det finns också ett tillgänglighetsanpassat alternativ på 3,1 km där man inte passerar över broarna i slottsparken utan genar tillbaka från polishuset till Vallonbygden”.